www.delibety.com
Bretaňské galettes
Francúzska kuchyňa před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka pohanková
- 300
- gramů
- (nebo alespoň celozrnná)
- vejce
- 2
- kusy
- olej
- 1
- lžíce
- sůl mořská
- 0,5
- lžiček
- (hrubá)
- voda
- 0,5
- litrů
Postup
Mouku dáme do hluboké mísy, rozklepneme do ní vajíčko, přidáme hrubou sůl a část vody. Šleháme těsto do kašovité konzistence. Postupně přidáváme vodu a šleháme na hladkou krémovou hmotu. Mísení těsta se nesmí ošidit. Necháme alespoň 2 hodiny odpočinout, lze v lednici ponechat i do druhého dne. Dostatečně dlouhé odležení těsta je velmi důležité.
Těsto opět našleháme (je možné přidat lžíci rozpuštěného sádla či másla) a sběračkou naléváme v tenké vrstvě na pánev a smažíme po obou stranách. Pánev mastíme jen velice málo (mašlovačkou
nebo můžeme použít jen kůži od slaniny). Volíme náplň podle vlastní chuti a poté můžeme galette zabalit - okraje lívanců ohneme směrem doprostřed do tvaru čtverce, střed necháme otevřený a spolu s ingrediencemi můžeme ještě krátce zapéct.
Možnosti náplně lívanců: kostičky vařeného nebo pečené kuřecího masa (hodí se i zbytky), prorostlá slanina, salámy, klobásky, uzený losos, vajíčko (syrové se přidává na těsto a zapeče se), tvrdé sýry, mozzarella, kozí sýr, hermelín, rokfór, vařené brambory (hodí se i zbytky), žampiony syrové nebo z konzervy, dušená cibulka nebo zelenina a na dochucení zakysaná smetana, kečup, bylinky.