www.delibety.com
Kohout na víně
Víkend před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- kohout
- 1,5
- kilogramů
- (nebo kuře)
- vývar kuřecí
- 5
- decilitrů
- (nebo vody)
- víno červené
- 2,5
- decilitrů
- (kvalitní, suché)
- slanina
- 100
- gramů
- (neuzená)
- žampiony
- 16
- kusů
- (menší)
- cibulka jarní
- 8
- kusů
- máslo
- 55
- gramů
- mouka pšeničná hladká
- 1
- lžíce
- rajčatová passata
- 1
- lžíce
- (hustá rajčatová šťáva)
- cukr
- 1
- lžíce
- česnek
- 2
- stroužky
- pepř černý
- (mletý)
- sůl
- petržel hladkolistá
- 1
- lžíce
- (nasekaná, na posypání)
Postup
Polovinu másla rozpustíme v hrnci. Kohouta nebo kuře naporcujeme na 8 dílů, osolíme je, opepříme, vložíme do hrnce s částí rozehřátého másla a opečeme ze všech stran. Přidáme oloupané cibulky, na proužky nakrájenou slaninu a opékáme asi 10 minut, až cibulka lehce zezlátne. Pak přidáme očištěné žampiony a rozdrcený česnek a podusíme ještě několik minut.
Do vypečené šťávy v hrnci přisypeme mouku a asi 2 minuty opékáme. Přidáme rajčatovou passatu, červené víno a cukr a přivedeme k varu. Přilijeme vývar nebo vodu, znovu přivedeme k varu, zmírníme teplotu, aby tekutina jen mírně probublávala, hrnec zakryjeme a maso dusíme 50 minut, dokud není měkké.
Maso s cibulkami a houbami vyjmeme z hrnce do nahřáté servírovací nádoby. Šťávu z hrnce přelijeme do mixéru, přidáme zbytek másla a vše rozmixujeme na hladkou omáčku, kterou promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Přidáme ji do mísy s masem a ihned podáváme na nahřátých talířích a posypané zelenou petrželkou.