www.delibety.com
Výpečky zvané rillettes
Prílohy před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- vepřové maso
- 2
- kilogramy
- (krkovice, žebírka, nebo bůček - nasekané i s kostmi na malé kousky)
- vepřové maso
- 1
- kus
- (koleno rozseknuté napůl)
- cibule
- 3
- kusy
- sádlo
- 120
- gramů
- víno bílé
- 0,5
- litrů
- (např. sauvignon)
- bobkový list
- 1
- kus
- šalvěj
- 2
- listy
- tymián
- 1
- snítka
- česnek
- 1
- stroužek
- (rozmačkaný i se slupkou)
- hřebíček
- 3
- kusy
- pepř mletý
- (čerstvě umletý)
Postup
Ve velkém nízkém kastrolu rozpusťte sádlo a když bude teplé dejte do něj krátce osmažit vepřové.
Troubu vyhřejte na 130°C. Když je maso osmažené po všech stranách, přidejte cibuli a smažte 5 minut a pak přidejte plátěný látkový sáček, do kterého dáte všechno koření, bílé víno, 1 litru vody a rozpůlené vepřové koleno. Uveďte do varu, přidejte pořádnou dávku čerstvého pepře z mlýnku a pak dejte kastrol do trouby, kde ho necháte 4 až 5 hodin.
Každou hodinu směs zamíchejte, aby se nic přichytilo na dno a pokud je potřeba, přidejte ke konci procesu trochu vody nebo bujón. Pomocí pěnovačky vyjměte kousky masa na prkénko, koření vyhoďte, šťávu vyceďte. Počkejte až maso trochu vychladne a pak jej oberte z kostí.
Oberte i kolena a podle vlastní chuti kůže vyhoďte nebo nakrájejte na kostičky. Zkontrolujte, zda ve hmotě nezůstaly žádné úlomky kostí.
Uveďte do varu přecezenou šťávu, přidejte maso, zamíchejte a znovu uveďte do varu. Hmotu naplníme do uzavíratelných skleniček nebo mističek a dáme do ledničky. S konzumací je třeba počkat tři dny, než se chutě dostatečně prolnou.