Kateřina Mikešová
Jahelník
Musím vyzkoušet před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g jahel (loupané proso)
- sůl
- 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- 150 g moučkového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- 100 g rozinek
- 100 g vlašských ořechů
- 200 g sušených švestek
Postup
Příprava jídla
1. Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.
2. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.
3. Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.