Lucie Navrátilová
Gratinovaný tvaroh s jahodami
Pečení před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 ml mléka
- 1/2 vanilkového lusku (např. Benkor)
- 70 g moučkového cukru
- špetku soli
- 2 lžičky škrobové moučky
- 2 vejce; oddělte žloutky od bílků
- 200 g polotučného tvarohu
- 1/8 l smetany ke šlehání
- 300 g jahod, umytých a podélně rozpůlených
- moučkový cukr k posypání
- pražené mandle (plátky) na ozdobu
Postup
V rendlíku přiveďte k varu mléko (dvě lžíce nechte zvlášť v misce) s vanilkovým luskem a polovinou cukru.
V misce s mlékem rozmíchejte škrobovou moučku a touto směsí zahustěte vařící mléko. Za stálého míchání nechte dvě minuty povařit. Vanilku vyjměte, rendlík odstavte, nechte trochu zchladnout a metlou postupně vmíchejte žloutky a tvaroh.
Smetanu ušlehejte v čisté misce.
Z bílků se zbytkem cukru ušlehejte v jiné misce tuhý sníh a se smetanou jej opatrně přimíchejte do tvarohu.
Jahody rozložte do šesti mističek z ohnivzdorného skla, přelijte tvarohovým krémem a v grilu zapékejte asi 8–10 minut, až povrch lehce zhnědne. Posypejte cukrem a plátky mandlí.
Tip Apetitu:
Aby byl sníh opravdu tuhý, šlehejte nejprve samotné bílky, cukr přidejte až nakonec a znovu krátce vyšlehejte.
Chcete-li na dezertu vytvořit slabou zkaramelizovanou vrstvu, posypejte dezert na poslední minutu až dvě grilování troškou krupicového nebo vanilkového cukru.