Zdeňka Klimešová
Rebarborové knedlíky
Má oblíbená jídla před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 500 g rebarbory, oloupané, nasekané
- 440 g krupicového cukru + 50 g navíc
- 300 g hladké mouky, prosáté + navíc na poprášení
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g másla
- 125 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- moučkový cukr na posypání
Postup
Příprava jídla
1 Rebarboru, cukr a půl litru vody dejte do hrnce a na vysokém plameni přiveďte k varu. Snižte plamen a nechte probublávat 10–15 minut, až rebarbora změkne. Sejměte z ohně a odložte stranou.
2 Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku, zbývajících 50 g cukru, prášek do pečiva a máslo promíchejte v robotu na drobenku. Postupně přilévejte mléko a vanilkový extrakt a míchejte dohladka. Těsto přendejte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte šest kulatých knedlíků.
3 Rebarboru (i se šťávou a vodou) rozdělte do šesti zapékacích misek (každá o objemu zhruba 380 ml). Navrch opatrně posaďte knedlík a pečte 20–25 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Něco navíc: Hostům nabídněte talíř, na který knedlík vyndají a přelijí si ho rebarborovou omáčkou. Knedlík se totiž při krájení potápí do misky a omáčka vytéká.