Lucie Hromádková
Ricottové lívance s pomerančem
snídaně sladké před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 2 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 70 g krupicového cukru
- 230 g ricotty
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce strouhané kůry z biopomeranče
- 75 g tmavých rozinek, propláchnutých
- 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- máslo na opékání
- moučkový cukr na poprášení
- dílky pomeranče na ozdobení
Postup
1 Prosijte mouku s kypřicím práškem a v míse ji promíchejte s krupicovým cukrem. Přidejte ricottu, mléko, pomerančovou kůru, rozinky a žloutky a promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapravte do těsta.
2 Potřete máslem rozehřátou nepřilnavou pánev a opékejte na něm lívanečky (stačit by měly asi 2 lžíce těsta na 1 lívanec) 2–3 minuty po každé straně. Před podáváním pocukrujte a doplňte dílky pomeranče.
NĚCO NAVÍC
Místo rozinek můžete dát brusinky nebo jiné sušené ovoce. Příště zkuste lívance podávat s krémem z ricotty a cukru.