Pipi
Fazolový guláš s maďarským kořením
Pipinina hlavní jídla dup_3120 před téměř 11 roky z leblogdepipi.blog.cz
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule, nahrubo pokrájená
- 1 lžička koření na maďarský guláš /Kotányi/
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 sušená chilli paprička
- špetka soli
- 500g brambor, nakrájených na menší kousky
- 600ml zeleninového vývaru
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 500g červených fazolí, předem uvařených, nebo 2 konzervy
Postup
Na silnostěnném hrnci si rozehřejte olej a začněte pomalu smažit cibuli. Když začne zlátnout, přisypte všechno koření a chvíli prohřívejte. Do hrnce přidejte kostičky brambor, pečlivě je s kořeněnou směsí promíchejte a minutku opékejte. Přilijte vývar a rajčatové pyré a dejte cca 15 minut zakryté vařit.
Zhruba v polovině času vaření vsypte do hrnce nakrájenou červenou papriku a vařte spolu s brambory do měkka. Občas směs promíchejte a pokud by se vám zdála konzistence příliš hustá, přilijte trochu vody či vývaru.
Když jsou brambory i paprika uvařené, přisypte k nim fazole a celou směs ještě minutu dvě povařte. Odstavte z plotny a nechte chvíli dojít. Na závěr doporučuji několika krátkými impulsy tyčovým mixérem rozmixovat část guláše - vznikne tak opravdu příjemná a hustá gulášová konzistence (předtím se ovšem pokuste vylovit chilli papričku). Množství vychází na zhruba čtyři porce.