www.delibety.com
Rychlý irský chléb
Chlieb a iné pečivo před více než 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g celozrnné žitné mouky
- 100 g ovesných vloček
- 1 lžička mleté jedlé sody
- 1 lžička soli
- 25 g másla, nakrájeného na kousky
- 500 ml podmáslí
Postup
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Plech poprašte moukou. Suché přísady promíchejte v míse a promněte je s máslem. Přilijte podmáslí a příborovým nožem směs několikrát projeďte. Pak začněte pracovat prsty a velmi, velmi zlehka směs spojte tak, abyste z ní mohli vytvarovat plošší kulatý bochník o průměru asi 20 cm.
2. Bochník přesuňte na pomoučněný plech a ostrým nožem chléb nařízněte do kříže (odežene to zlé víly, ale také to napomůže lepšímu propečení). Pečte 30 až 35 minut; když na chléb zespodu poklepete, měl by znít dutě. Pokud tomu tak není, na plechu jej obraťte ‚dnem‘ vzhůru a ještě pár minut pečte.
3. Na kovové mřížce a přikrytý utěrkou nechte chléb trochu vychladnout.