www.delibety.com
Losos s Dijonskou omáčkou a česnekovo - máslovou strouhankou
Ryby a seafood před téměř 11 roky z crustycorner.blogspot.cz
Ingredience
- 4 ks filetů z lososa, sůl a pepř na ochucení ryby, 2 lžíce olivového oleje, 120 g strouhanky (nebo strouhaného starého chleba), 1 a půl lžíce másla, 3 stroužky česneku, šalotka nakrájená na kostičky, lžíce sušené šalvěje (nebo dvě lžíce čerstvé), 60 ml suchého bílého vína, 180 ml mléka, 1 a půl lžíce dijonské hořčice
Postup
V malé pánvi na středním ohni rozehřejeme lžíci másla. Přidáme nadrcené 2 stroužky česneku a restujeme cca 30 sekund. Přidáme strouhanku a opékáme za stálého míchání a protřepávání do lehce zlatavého tónu.
Na další pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme osolené a opepřené kousky lososa. Opečeme tak aby byly dozlatova a přitom ve středu nebyly přesušené (orientační čas na 2 cm široký kus lososa je 5 až 6 minut). Lososa dáme bokem a do výpeku přidáme půl lžíce másla, šalotku, česnek a šalvěj. Promícháváme minutu až dvě a přilijeme bílé víno. Necháme tři minuty zredukovat a přidáme mléko s hořčicí. Promícháme a touto omáčkou poléváme na talíři kousky lososa, které navíc zasypeme česnekovou strouhankou.