Jaruna
Teplý sladkokyselý salát s brokolicí a mrkví
Saláty před téměř 11 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- hrnek na růžičky rozebrané brokolice
- 1 malá mrkev
- 1/3 ledového salátu
- 2 polévkové lžíce sezamového oleje
- 1 lžička sladěnky, pokud řešíte lepek, použijte rýžový sirup
- hrst pražených slunečnicových semínek
- sůl
- umeocet
Postup
Základní informace
Když se venku náhle ochladí, je mnohem vhodnější připravovat saláty teplé, což znamená, že alespoň část zeleniny je krátce tepelně zpracovaná. Nejen že vám tento salát zbytečně neochladí zažívání, ale bude pro vás mnohem lépe stravitelný, než kopa syrového studeného salátu.
Ingredience
Postup
Zeleninu umyjeme, brokolici nakrájíme na menší růžičky, mrkev na tenoučké plátky a salát nakrájíme na menší proužky. V kastrůlku rozehřejeme olej, přidáme trošku soli a osmahneme na něm brokolici s mrkví. Restujeme na mírném ohni asi 3 minuty a poté zalijeme trochou vývaru, nebo horké vody tak, aby zelenina byla si 1 cm pod vodou. Přidáme hrst pražených slunečnicových semínek. Necháme podusit do změknutí zeleniny a vyvaření půlky vody. Přidáme malou lžičku sladěnky a důkladně ji v zelenině rozpustíme, vznikne taková zálivka. Sundáme z plotny a zálivku dochutíme umeoctem dle chuti. Zálivka v zelenině by měla mít sladko-kyselou chuť.
Ledový salát dáme do mísy, přidáme horkou dušenou brokolici s mrkví a zálivkou a promícháme. Ledový salát se teplou zeleninou lehce spaří a bude lépe stravitelný.
Praktické
Výborné jsou na přidání také listy pampelišek, které ještě nevykvetly, nebudou totiž hořké. Přednost dejte těm, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem. Pokud narazíte i na ptačinec žabinec, klidně ho do salátu zamíchejte.
Kombinujeme
Tento salát se výborně hodí k těstovinám, ale kombinovat ho můžeme bez obav se všemi obilovinami a luštěninami, nebo ho použít jako přílohu k rybě.
Obměna
Na salát můžeme použít i jakoukoli jinou zeleninu, dobrá je například kombinace kedlubny s mrkví. Místo ledového salátu můžete použít polníček, nebo jakýkoliv druh salátu. Místo semínek jsou výborné i opražené ořechy, ale ty dejte až na závěr, jako ozdobu.
Tento salát mohou děti od 1,5 let jako součást jídla, jen opatrně na semínka.