www.delibety.com
Zemiakový chlieb
Chlieb a iné pečivo před asi 11 roky z ona.idnes.cz
Ingredience
- 1/2 kostky droždí
- 1/2 lžičky cukru
- asi 2–3 dcl vody
- 200 g pšeničné chlebové mouky + na podsypání
- 150 g žitné chlebové mouky
- 1 lžička soli
- kmín
- 200 g brambor vařených ve slupce
- hladká mouka
- Zdroj: http://ona.idnes.cz/brambory-de-luxe-02u-/recepty.aspx?c=A121012_143507_recepty_job
Postup
1. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr.
2. lžíce mouky a zalijeme trochou vlažné vody, rozšleháme metličkou a necháme vzejít kvásek. Obě mouky prosijeme do další mísy, promícháme se solí a kmínem. Brambory oloupeme a nastrouháme.
3. Do mísy s moukou přidáme nastrouhané brambory, kvásek, vodu a zaděláme těsto a necháme kynout. Po 3/4 hodině kynutí těsto přemísíme a necháme kynout další 3/4 hodinu.
4. Troubu předehřejeme na 230 °C. Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky, poprášíme je moukou, do chleba uděláme ostrým nožem několik zářezů a necháme je na plechu nebo ve formě kynout další 1/2 hodiny.
5. Chleby vložíme na plechu do vyhřáté trouby, na dno dáme plech, do kterého vlijeme studenou vodu, a pečeme 40 minut.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/brambory-de-luxe-02u-/recepty.aspx?c=A121012_143507_recepty_job