www.delibety.com
Rösti s jablečným kompotem
Víkend před asi 11 roky z ona.idnes.cz
Ingredience
- 4 velká jablka
- citron
- kousek skořice
- 3–4 hřebíčky
- 1 kg brambor
- 1 lžíce soli
- 4 lžíce oleje nebo másla
- Zdroj: http://ona.idnes.cz/brambory-de-luxe-02u-/recepty.aspx?c=A121012_143507_recepty_job
Postup
1. Omytá jablka nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme z nich jádřince, oloupeme a pokrájíme na kousky.
2. Z citronu odkrojíme škrabkou na brambory trochu citronové kůry, vymačkáme z něj asi dvě lžičky citronové šťávy a tou jablka pokapeme, aby nezhnědla.
3. Jablka vsypeme i s citronovou kůrou a šťávou do hrnce, přidáme dvě lžíce medu, skořici a hřebíček, podlijeme trochou vody a jablka podusíme asi 8–10 minut.
4. Brambory oloupeme a na hrubém struhadle je nastrouháme. Na větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory, posypeme je solí a promícháme s olejem. Vařečkou upravíme do tvaru placky, přikryjeme pokličkou a 20 minut opékáme na mírném plameni.
5. Pomocí pokličky placku obrátíme a opékáme dalších 20 minut na velmi mírném plameni.
6. Hotové rösti přesuneme na talíř, naporcujeme a podáváme s teplým jablečným kompotem.
Tip: Některé recepty na rösti pracují s vařenými nebo předvařenými bramborami. Můžete přidat i dva žloutky a trochu škrobu, pokud jsou brambory hodně vodnaté.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/brambory-de-luxe-02u-/recepty.aspx?c=A121012_143507_recepty_job