Michaela Exnerová
Tvarohový trhanec s jahodovou omáčkou
Má oblíbená jídla před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- tvaroh měkký
- 200
- gramů
- mouka pšeničná hrubá
- 40
- gramů
- cukr moučkový
- 40
- gramů
- vejce
- 2
- kusy
- cukr vanilkový
- 1
- balení
- máslo
- 20
- gramů
- (změklé)
- mléko
- 2
- lžíce
- citronová kůra
- 1
- špetka
- (strouhaná)
- sůl
- 1
- špetka
- olej
- (na opečení)
- cukr moučkový
- (na posypání)
- jahody
- 500
- gramů
- cukr
- 80
- gramů
- moučka škrobová
- 1
- lžička
- šťáva citronová
- 1
- lžička
Postup
Nejdříve připravíme omáčku. Jahody očistíme, oddělíme třetinu a zbylé jahody rozmixujeme s 10 lžícemi vody. Směs přelijeme do kastrůlku, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Omáčku zahustíme škrobovou moučku rozmíchanou v 5 lžících vody, dobře promícháme, opět přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Na závěr ji ochutíme citronovou šťávou a vmícháme do ní zbylé jahody nakrájené na malé kousky.
V míse třeme změklé máslo s moučkovým cukrem, přidáme špetku soli, žloutky, vanilinový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a tvaroh a dobře promícháme. Přilijeme mléko, přidáme mouku a na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Připravené těsto rozetřeme do vymazaného pekáčku, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova.
Upečené horké těsto roztrháme vidličkou, rozdělíme na talíře, posypeme cukrem, přelijeme jahodovou omáčkou a ihned podáváme.