Hana Jorpalidisová
Ratatouille (ratatuj) - specialita jižní Francie z kraje Provence
Zeleninová jídla před téměř 11 roky z dolcevita.blog.cz
Ingredience
- rajčata
- lilek (baklažán)
- cuketa
- červená a zelená paprika
- cibule
- dle chuti česneku
- olivový olej
- nezbytné bylinky (tymián, rozmarýn, bobkový list, čerstvá majoránka je skvělá)
- okořenit solí a čerstvě mletým pepřem
Postup
Rajčata spaříme, oloupeme a vyškrábneme semena (kdo chce, ošidí se a použije loupaná rajčata z konzervy. Ovšem v létě je to škoda! Čerstvému rajčeti se nic jiného nevyrovná, protože vůně léta sedí pod slupkou a v konzervě tuhle vzácnou ingredienci budeme hledat marně). Lilky nakrájíme na plátky, posolíme je a necháme asi 20 minut vypotit. Potom uvolněnou šťávu vymačkáme. Tím se zbavíme hořčin a lilek bude chutnější. Mladé cuketky neloupeme a nakrájíme je na plátky (nejlépe chutnají, pokud nepřerostou délku 15 cm). Z paprik vyjmeme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky. Cibuli i česnek nakrájíme též na plátky. Nekrájíme na drobné kousky, rustikální podoba tomuto jídlu sluší lépe.
Na teflonové pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme cca 10 minut. Přidáme cukety a lilek, plátky česneku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a odkryté dusíme dalších cca 20 minut. Vydusíme všechnu šťávu a dáme jídlu šanci, aby se všechny vůně léta spojily v pánvi v jeden nepřekonatelně chutný celek, tedy ratatouille. Můžeme ihned podávat.
http://dolcevita.blog.cz/0708/nejslavnejsi-blaf-sveta