Hana Jorpalidisová
Květák zapečený sýrem
Zeleninová jídla před asi 11 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 1 květák, rozebraný na růžičky
- olivový olej na zakápnutí
- 30 g másla ES
- 30 g hladké mouky ES
- 1 lžička dijonské hořčice
- 150 ml mléka ES
- 150 ml smetany ke šlehání AQ
- 60 g sýru s modrou plísní
- svazek pažitky + na ozdobu
- špetka pepře
- velká hrst strouhanky
- 30 g ementálu nebo sýru Krolewski, nastrouhaného
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu březen 2012.
1. Troubu předehřejte na 220 °C. Květák rozprostřete na menší plech, pokapejte olejem, zakryjte alobalem a dejte na půl hodiny péct.
2. Mezitím udělejte omáčku. Máslo rozehřejte v rendlíku, vsypte mouku a za stálého míchání opékejte do světlé jíšky. Vmíchejte hořčici a sejměte z ohně. Mléko a smetanu slijte a směsí opatrně přelijte jíšku. Metličkou rozmíchejte, vraťte na sporák a minutu až dvě vařte, aby omáčka zhoustla. Opět ji sejmete z ohně a rozdrobte do ní sýr s modrou plísní a vmíchejte nasekanou pažitku.
3. Květák přendejte do zapékací mísy, přelijte omáčkou, opepřete a posypte sýrem smíchaným se strouhankou. Dejte na asi dvacet minut péct při 190 °C. Podávejte posypané pažitkou.
• 340 g • 100 g = 6,98 Kč
• 250 g • 100 g = 5,96 Kč