Hana Jorpalidisová
Cizrna na paprice
Zdravá strava před téměř 11 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 200 g sušené cizrny ABio
- 1 lžička sušené majoránky
- 1–2 lžíce olivového oleje
- 2 větší cibule nakrájené najemno
- 1 lžíce sladké papriky + sůl
- 1 větší pórek, nakrájený našikmo
- 1 balení smetany nebo sójové smetany
- šťáva z citronu ABio k dochucení
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu duben 2011.
Cizrnu propláchněte a namočte přes noc. Namáčecí vodu před vařením slijte, zbavíte se tím většiny látek, které nadýmají, a cizrnu zalijte zhruba litrem vody. Přidejte majoránku a dejte vařit do papiňáku. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné. Uvařenou cizrnu sceďte, ale zhruba půl litru vývaru z jejího vaření nechte na omáčku.
2. Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli, sladkou papriku a lžičku soli. Pozor, papriku neopékejte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujte na hodně hustou kaši. Propasírujte ji přes síto, vraťte do hrnce, přidejte zbývající nerozmixovanou cizrnu, pórek a společně krátce povařte. Nakonec zalijte smetanou, dochuťte solí a citronovou šťávou a krátce prohřejte.
• 340 g • 100 g = 6,98 Kč
• 250 g • 100 g = 5,96 Kč