Hana Jorpalidisová
Pomazánka z červené čočky | Wellnessia blog
Zdravá strava před téměř 11 roky z www.hubnuti.org
Ingredience
- 200 g červené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 menší cibule nakrájené na malé kostičky
- 2-3 mrkve (cca 200 g) nastrouhané na hrubém struhadle
- nastrouhaná kůra z jednoho biocitrónu + šťáva dle chuti
- 0,5 l vroucí vody
- mletý pepř nebo koriandr
Postup
30 minut
Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev a nastrouhanou kůru z biocitrónu a za občasného míchání společně restujte. Dále si dejte vařit 0,5 l vody. K cibulce a mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte cca 5 minut. Občas promíchejte, dle potřeby případně mírně podlijte.
Zalijte směs vroucí vodou a za občasného míchání vařte pod pokličkou na velmi mírném plameni cca 15-20 minut. Voda by se měla všechna vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání by měla mít pomazánkovou konzistenci bez mixování.
Dochuťte solí. Kaši nechte vychladnout. Jak chladne, postupně tuhne. Do vychladlé pomazánky přidejte dle chuti citronovou šťávu, utřený česnek, mletý pepř či koriandr a popřípadě i kapku dobrého olivového oleje.
Skvěle se hodí k obědu s celozrnným chlebem k zeleninové polévce. K večeři z pomazánky udělejte „dip“, který podávejte se zeleninovým salátem nebo nakrájenou zeleninou.
(autorka receptu: Hanka Zemanová)