Hana Jorpalidisová
Anglická cibulová polévka
Polévky před asi 11 roky z www.jamievaridoma.cz
Ingredience
- malý oříšek máslo
- olivový olej
- hrst šalvěj
- 6 stroužků česnek
- 5 kousků červená cibule
- 3 kusy bílá sibule
- 3 kusy šalotka
- 300 g pórek
- mořská sůl
- černý pepř
- 8 šálků hovězí, kuřecí nebo zeleninový vývar
- 8 plátků chléb
- 200 g Cheddar
- worchestrová omáčka
Postup
Dejte máslo, olivový olej, šalvěj a česnek do pánve. Všechno zamíchejte a přidejte cibuli, šalotku a pórek. Ochutíte solí a pepřem. Pánev přiklopíme víkem tak, aby byla trochu poodkrytá, a vaříme pozvolna asi 50 minut tak, aby se zelenina moc nezbarvila. Poté víko odkryjeme a vaříme dalších 20 minut, tak aby byla cibule měkká a dozlatova. Celou směs občas zamíchejte, aby se ni nepřichytilo. Vše vařte pomalu a cibule vám dá skvělou sladkou chuť, takže u vaření nepospíchejte.
Když je cibule a pórek pěkná a hedvábná, přidejte vývar. Přiveďte k varu a poté opět snižte plamen a duste ještě 10 až 15 minut. Tuk, který se v polévce vytváří zde nechte, dodá to lepší chuť.
Předehřejte troubu. Chléb nakrájejte na plátky a nastrouhejte na něj cheddar. Do zapékacích misek nalijte polévku a zakryjte plátkem chleba, který do misky vtlačte. Posypte ještě trochou cheddaru a zakápněte trochou worchestrové omáčky.
Ozdobte několika lístky šalvěje, které zakápněte olivovým olejem a worchestrovou omáčkou. Vložte do trouby a nechte zapéct.