Jaruna
Grilovaná polenta
Italian před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 400 g kukuřičné krupice
- 1,5 l studené vody
- sůl
- Trochu oleje na potření grilovací mřížky a na potírání placek
- 1 rozdrcený stroužek česneku, přimíchaný do oleje na potírání
Postup
Příprava jídla
1. V silnostěnném kastrolu nasucho osmahněte kukuřičnou krupici.
Když začne sladce vonět, za stálého míchání ji zalijte vodou. Osolte a promíchávejte až k bodu varu. Přikryjte a vařte za občasného míchání na mírném ohni tak čtyřicet minut. Jakmile se nelepí na stěny hrnce, je hotovo.
2. Vyklopte ji na tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Zarovnejte na zhruba centimetrovou výšku a povrch uhlaďte. Nechte hodinu až dvě vychladnout. Potom polentu krájejte na různé tvary a grilujte. Občas ji potřete olejem s rozdrceným česnekem.
Tip Apetitu:
Hotovou polentu nabízejí prodejny zdravé výživy v podobě válečku připomínajícího knedlík. Ten pak už jenom příčně nebo podélně nakrájíte a ogrilujete, případně opečete na pánvi nebo v troubě.