Kristýna Žďárská
Perník
Sladké dobroty před téměř 11 roky z www.albert.cz
Ingredience
- máslo na vymazání plechu
- hrubá mouka na vysypání
- 400 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 1 sáček prášku do perníku
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 lžíce skořice
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 125 ml oleje
- 450 ml mléka
- hrst sekaných vlašských ořechu
- Na čokoládovou polevu:
- 160 g čokolády
- 160 ml smetany ke šlehání
- hrst sekaných vlašských ořechu na ozdobu
Postup
1. Úplně nejdřív zapnu troubu a předehřeju si ji na 180 °C. Pak si vymažu plech kouskem másla. Doprostřed plechu nasypu hrst mouky a potřepávám plechem tak, aby se mouka chytila i na bocích.
2. Smíchám všechny suché ingredience – mouku, cukr, prášek do perníku i pečiva, skořici a kakao v míse. V hrníčku rozkvedlám mléko s olejem a vajíčkem, vliju do mísy a těsto vymíchám dohladka.
3. Těsto rovnoměrně vliju na plech, dám do trouby a peču přibližně půl hodiny. Vyzkouším párátkem, jestli už je těsto pečené – pokud na něm ulpívá ‚mokré‘ těsto, peču ještě chvíli. Hotový perník vyndám a nechám vychladnout.
4. Zatím si připravím polevu. Přivedu smetanu téměř k varu. Nalámu do ní čokoládu, nechám ji za stálého míchání rozpustit. Polevu rozprostřu po perníku, nechám trochu zatuhnout a posypu nasekanými ořechy. Krájím na kostky.