Petra Kaletová
Vepřo knedlo zelo
Moje před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1,25 kg vepřové krkovice, v celku
- sůl a pepř
- 1–2 lžičky čerstvě drceného kmínu
- 5 stroužků česneku, prolisovaných
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 100 g vepřového sádla
- 1 lžíce hladké mouky na zaprášení
- 2 lžíce vepřového sádla
- 100 g slaniny, na špalíčky
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 1 sáček kysaného zelí
- drcený kmín, krupicový cukr, sůl, ocet
- 2 lžíce hrubé mouky na zaprášení
- 1 kg hrubé mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 20 g čerstvého droždí
- špetka krupicového cukru
- 1 rohlík, nakrájený na kostičky
- 500 ml vlažného mléka
Postup
Příprava jídla
VIDEO: Jak
na to
1 VETŘETE ČESNEK
Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.
2 PŘIPRAVTE ZELÍ
Připravte knedlík (viz vedlejší strana) a zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut.
3 ODPOČINEK MASU
Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se rovnoměrně rozestoupí šťáva. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.
4 NAKRÁJEJTE PLÁTKY
Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba jeden a půl centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.
5 UDĚLEJTE SOS
Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.
6 DOCHUŤTE ZELÍ
Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.
NEJLEPŠÍ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY
1 V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.
2 Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte vařit.
3 Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.
4 Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.