srdce
Velikonoční mrkvové dortíky
Pečení před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
- 125 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky mletého kardamomu nebo 1 lžička mleté skořice
- ¼ lžičky soli
- 2 velká vejce
- 110 g krupicového cukru
- 65 g třtinového cukru typu muscovado
- 80 g nízkotučného jogurtu
- 60 ml slunečnicového oleje
- 200 g jemně nastrouhané mrkve
- 100 g bílého marcipánu
- zelené a oranžové potravinářské barvivo
- instantní cukrová poleva
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Rozhodněte se, zda chcete upéct jeden klasický mrkvový dort, nebo dva vyšší, takové, jaké vidíte na protější stránce. Pak vytřete máslem buď dortovou formu o průměru 20 cm, nebo dvě větší prázdné a očištěné plechovky (například od broskví) s odříznutým dnem i vrškem. Na dno formy dejte pečicí papír, opět vytřete a vysypte hrubou moukou, případně strouhankou. Plechovkám vytvořte dno z alobalu, znovu vytřete a vysypte. Dejte stranou.
Ve středně velké míse promíchejte mouku, jedlou sodu, kardamom a sůl a dejte stranou. V menší míse utřete dohladka vajíčka, oba druhy cukru, jogurt a olej. Pak vajíčkovou hmotu opatrně přelijte k suché směsi a míchejte, dokud se všechno nevsákne a nespojí. Nakonec přidejte mrkev a vše přesuňte do připravené formy nebo plechovek. Pečte zhruba 40 až 45 minut. Potom do dortu zapíchněte špejli: pokud na ní neulpí kousky těsta, máte hotovo.
Zatímco se dort peče, vyrobte marcipánové ozdoby. Marcipán rozdělte na dva díly, jeden obarvěte zeleným, druhý oranžovým barvivem a vytvarujte mrkvičky. Dort či dortíky vyndejte z trouby, nechte čtvrt hodiny chladnout ve formě/plechovce, pak vyklopte a sejměte z pečicího papíru. Polijte glazurou a ozdobte mrkvičkami nebo vajíčky.