Kristýna Žďárská
Makový závin
Sladké dobroty před téměř 11 roky
Ingredience
- www.laskominyodmaryny.cz
- Těsto:
- 340 g hladké mouky
- 100 g másla
- 120 ml mléka
- 4 žloutky
- 50 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 15 g instantního droždí
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce rumu
- velká špetka soli
- Maková náplň:
- 300 g máku
- 4 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 60 g rozinek
- 40 g vlašských ořechů
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce měkkého másla
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mandlového oleje (není nutné)
Postup
Máslo roztopíme a ihned k němu přilijeme mléko. Ze všech surovin uhněteme hladké nepříliš hutné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě 90 minut kynout.
Mák dobře promícháme s cukrem, máslem, rozinkami, ořechy, medem, skořicí a olejem. Na závěr jen zlehka zamícháme sníh z bílků.
Z vykynutého těsta odebereme polovinu, rozválíme ji na čtverec silný asi 5 mm. Plochu těsta potřeme polovinou makové náplně tak, aby na třech stranách zůstaly volné 3 cm od kraje. Těsto zavineme od strany, kde je náplň namazaná, až k okraji. Konce těsta podehneme pod závin. Uřízneme si pečicí papír, aby byl asi o 4 cm delší než závin a dal se omotat alespoň ve dvou vrstvách kolem něj. Polovinu papíru potřeme slunečnicovým olejem. Závin položíme na část potřenou olejem a papír kolem závinu omotáme. Takto připravený závin položíme na plech spojem dolů, aby se papír nerozmotal, oba kraje papíru na koncích závinu necháme volně trčet. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta.
Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C bez ventilátoru. Závin musí být na povrchu světle hnědý. Ihned po upečení rozstřihneme pečicí papír a závin posypeme moučkovým cukrem. Necháme vychladnout.