Marti
panna cotta
Mňam Mlask před téměř 11 roky z www.facebook.com
Ingredience
- K základní trojkombinaci - smetaně, cukru a plátkové želatině jsem přidala ještě pravou vanilku, protože dle mého ta z toho udělá opravdu malý zázrak :-))
- Napoprvé jsem použila jen 250ml smetany, ale takovou chybu již příště neudělám :-)
- Plátkovou želatinu namočte do vody. Na 250ml vám stačí 1,5 plátku. Pokud chcete, aby panna cotta byla tužší, dejte dva plátky.
- Vanilkový lusk rozřízněte napůl a vyškrábejte špičkou nože semínka.
- Smetanu, lžíci cukru a vanilku dejte do rendlíku a přiveďte těsně k bod varu... poté ztlumte plamen, ale by nezačala vařit. Nepotřebujete teploměr, ten bod varu je jen orientační....
- Vyždímejte namočenou želatinu a přidejte ji ke smetaně.
- Nevařte, jen rozpusťe želatinu.
- Celé zahřívání smetany a rozpouštění želatiny je rychlá akce, v podstatě jde jen o to, aby se v prvním kroku zahřála smetana a rozpustil cukr a ve druhém rozpustila želatina.... čas jsem neměřila, ale do pěti minut jsem se určtitě vešla :-))
- Nalijte do formiček a dejte do lednice na min. 6 hodin.
- Pro snazší vyklopení špičkou nože ořízněte kolem kraje formičky a pak prudce vyklepněte. Pokud se nechcete stresovat s vyndaváním z formiček, nalijte rovnou panna cottu do hezkých mističek či skleniček a podávejte takto.
- Panna cottu můžete podávat s nejrůznějším ovocem, karamelovou přelivkou, čokoládou... fantazii se meze nekladou... postupně vám sem budu přidávat další své varianty, protože můj manžel se při konzumaci rozplýval a prohlásil, že si mne asi nechá :-))