Marti
Kuře na tymiánu se šťouchanými bramborami
Hlavní chody před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 celé kuře (o váze zhruba 1,4 kg)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 snítky tymiánu
- šťáva z 1/2 citronu
- 50 g květového medu
- 60 g másla + trochu na zjemnění výpeku
- polníček k podávání
- 700 g brambor, oloupaných
- 1 malá cibule
- 60 g másla
- pořádný svazek pažitky
- sůl a pepř
Postup
1 OSOLTE
Kupte chlazené kuře, ideálně v biokvalitě, o váze zhruba 1,4 kg. Důkladně ho omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a pak zvenku i zevnitř hodně osolte, nejlépe mořskou solí z mlýnku. Okořeňte čerstvě mletým pepřem.
2 SVAŽTE
Kuře svažte, aby se maso nevysušovalo. Přidejte máslo, trochu dejte do břišní dutiny, část na kůži. Pak kuře položte do pekáčku – prsíčky dolů a nejlépe na mřížku, podlijte vodou a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C .
3 PŘELÉVEJTE
Kuře pravidelně přelévejte šťávou, dobře to jde například s malou naběračkou; výpek už neřeďte vodou. Zhruba po půl hodině kuře obraťte, přidejte odrhnuté lístky tymiánu, šťávu z citronu a pečte dalších 30 minut dozlatova.
4 PŘIDEJTE MED
Pět minut před koncem pečení vmíchejte do výpeku med a teplotu v troubě zvyšte na 200–220 °C – med při potírání krásně zkaramelizuje. Hotové kuře naporcujte. Vypečenou šťávu postavte na mírný plamen a povařte ji, aby zkoncentrovala, pak ji zjemněte máslem.
5 OSMAHNĚTE
Během pečení kuřete připravte přílohu. Brambory pokrájejte a dejte vařit do osolené vody. Cibuli nasekejte najemno a osmahněte na másle dozlatova; za občasného míchání ji můžete opékat i deset minut. Když se lehce přismahne, nevadí – šťouchané brambory budou mít lepší chuť.
6 ROZŠŤOUCHEJTE
Brambory sceďte, rozšťouchejte, přidejte k nim cibulku i jemně pokrájenou pažitku a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké, s kouskem kuřete a přelité šťávou z výpeku. Ozdobte čerstvými listy polníčku – ke kuřeti se skvěle hodí.