Marti
České buchty
Mňam Mlask před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- 50 g cukru
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
- strouhanou kůru z jednoho citronu
- 1 sáček vanilinového cukru
- špetku soli
- 250 g švestkových povidel (nebo tvarohové či makové náplně)
- 100 g másla na vymazání pekáče
Postup
Příprava jídla
1. Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přidejte vlažné mléko (pozor, nesmí být horké). Zadělejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout.
2. Položte těsto na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverečky o zhruba čtyřcentimetrové hraně. Teď přichází ideální chvíle na to, abyste zapojili děti: na každý čtvereček můžou dávat povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň) a pak tvarovat buchty; okraje je třeba prsty pečlivě spojit. Vy mezitím v pekáči rozpusťte máslo a spolu se svými malými pomocníky do něj skládejte buchty. Každou po stranách ,vykutálejte‘ v másle, aby se po nakynutí neslepila se svojí sousedkou.
3. Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Buchty nechte v pekáči zhruba čtvrt hodiny kynout, pak je nahoře omastěte a vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte.
Další recept na české buchty naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.