Jaruna
Vaječný koňak
Drinks před více než 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- ½ vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 350 g krupicového cukru
- 5 žloutků
- 300 ml brandy (množství můžete upravit podle chuti)
Postup
Příprava jídla
V kastrůlku svařte kondenzované mléko, vanilkový lusk a cukr. Nechte částečně vychladnout, a pokud jste použili vanilkový lusk, vyjměte ho. Dejte žloutky do mísy a postavte nad vodní lázeň, za stálého míchání přilijte mléčnou směs. Míchejte do zhoustnutí, sejměte, nechte zcela vychladnout. Pak vmíchejte brandy – doporučené množství je orientační, záleží jen na vás. Když ho dáte méně, vyniknou jemné chutě, více alkoholu naopak zajistí trvalejší tekutost. Koňak můžete ještě přecedit přes jemné síto.
Něco navíc: Místo brandy můžete použít i tradiční tuzemský rum nebo jinou podobnou lihovinu.