Klára Pešková Janečko
Grilovaná polenta s balzamikovými houbami
Přílohy před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1,125 litru kuřecího vývaru
- 180 g instantní nebo obyčejné polenty
- 40 g másla + 50 g strouhaného parmazánu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř + rostlinný olej k potírání
- 40 g másla + 1 stroužek česneku, na plátky
- 250 g šitake, na plátky + 250 g hnědých žampionů, na půlky
- 440 ml hovězího vývaru
- 1,5 lžíce balzamikového octa + 2 lžičky přírodního cukru
- 1,5 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
Postup
Příprava jídla
Vývar vlijte do rendlíku na střední plamen a přiveďte k varu. Tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu a prošlehávejte ji metlou. Stáhněte plamen na nízký a míchejte 5 či 20 minut (podle toho, zda máte instantní nebo obyčejnou) tak, aby se polenta začala oddělovat od stěn nádoby. Vmíchejte máslo, parmazán, sůl a pepř. Vložte do lehce vymaštěného mělkého pekáčku 20 × 30 cm a chlaďte 40 minut, až ztuhne.
Na balzamikové houby zahřejte pánev na středním plameni. Vložte máslo a česnek a minutu prohřívejte. Vsypte houby a smažte 4 minuty dozlatova. Vlijte vývar, ocet a vsypte cukr a nechte 6 minut bublat, aby se objem zmenšil na polovinu.
Polentu vyjměte a nakrájejte na dlouhé trojúhelníky. Lehce potřete olejem a pečte 4 minuty na grilu, aby se prohřály a zezlátly. Podávejte s houbami, ozdobené petrželkou.