Jaruna
Kachna na černém pivu se zázvorem
Velkej oběd před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- kachna
- 1
- kus
- chléb toastový
- 7
- plátků
- (světlý)
- cibule
- 1
- kus
- olej
- 4
- lžíce
- pivo světlé
- 1
- decilitr
- žloutek
- 2
- kusy
- kachní vnitřnosti
- 120
- gramů
- (játra)
- pepř mletý
- zázvor
- 1
- špetka
- (mletý)
- kmín
- petržel kadeřavá/kudrnka
- pivo tmavé
- 5
- decilitrů
- (na podlití)
Postup
Kachnu očistíme, omyjeme a uvnitř lehce osolíme.
Připravíme si nádivku: Cibulku nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme do světle zlaté barvy. Toustový chléb nakrájíme na kostky, dáme je do mísy a zvlhčíme světlým pivem. Přidáme očištěná pokrájená játra, osmaženou cibulku, nasekanou petrželku, žloutky, špetku zázvoru, osolíme a opepříme. Promícháme a naplníme směsí kachnu. Otvor uzavřeme malými špízy a provázkem.
Naplněnou kachnu po povrchu osolíme, okořeníme kmínem a dáme do pekáče. Podlijeme ji černým pivem. Pečeme při teplotě 170 °C doměkka. Během pečení kachnu poléváme vypečenou šťávou.
Pečenou kachnu vyndáme a rozdělíme na porce. Pekáček se šťávou dáme na sporák, přidáme trochu vody a krátce provaříme a scedíme. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninou, nebo bramborovým knedlíkem a kedlubnovým zelím.