Věra Koudelková
Francouzský jablkový koláč
sladké pečení před asi 11 roky z www.lidovky.cz
Ingredience
- * 200 g hladké mouky * 100 g másla (o pokojové teplotě) * špetku soli * asi půl sklenice studené vody * asi 3 lžíce krupicového cukru (plus cukr na dochucení) * 5 jablek * vanilkový nebo skořicový cukr
Postup
Z mouky, másla nakrájeného na kousky, špetky soli, lžíce cukru a asi půl sklenky studené vody rychle vypracujeme křehké těsto a dáme je do chladu odpočinout. Na náplň si pokrájíme dvě jablka bez jaderníků na kousky a s cukrem (obyčejným i vanilkovým či skořicovým) dusíme na mírném plameni asi 15 minut. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvoříme malý okraj a dno těsta propícháme vidličkou. Rozprostřeme na něj směs dušených jablek a nahoře hustě poklademe plátky zbylých jablek. Lehce pocukrujeme, vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, až jablka zezlátnou a začnou na okrajích karamelizovat.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/nenapadna-jablka-zkuste-francouzsky-kolac-fje-/dobra-chut.aspx?c=A111101_144343_dobra-chut_glu