Věra Koudelková
Omeleta v řeckém stylu
Snídaně před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 10 vajec
- hrst čerstvé petrželky, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velkou, nejlépe červenou cibuli
- 3 rajčata, nakrájená na větší kousky
- velkou hrst černých oliv
- 100 g fety nebo balkánského sýra
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Příprava jídla
1. Gril předehřejte na nejvyšší teplotu. Vejce rozšlehejte v míse s petrželkou, solí a pepřem. V silnostěnné pánvi rozpalte olej a na vyšším plameni opékejte asi čtyři minuty klínky cibule, až začnou okraje zlátnout. Přidejte rajčata a olivy a opékejte asi dvě minuty, dokud rajská nepustí šťávu.
2. Snižte teplotu na střední stupeň a vlijte do pánve vejce. Za občasného promíchání pečte zhruba dvě minuty, dokud vejce nebudou místy tuhnout. Posypte je fetou a pak pánev vložte na pět až šest minut pod gril, až se omeleta začne nafukovat a zlátnout. Vařečkou ji rozdělte na díly a podávejte z pánve. Pokud nemůžete použít gril, dopečte vaječnou lahůdku pod pokličkou na velmi mírném ohni; elektrickou plotnu klidně vypněte, omeleta dojde na zbytkovém teple.
Pro milovníky masa: Před zapékáním položte na omeletu tenké plátky slaniny nebo šunky.
Tip apetitu
Řecký výběrový extra panenský olivový olej Minerva je lisovaný čistě mechanickým způsobem zastudena a chutná po čerstvě nasbíraných olivách. K dostání je například v Bille, 500 ml za 99 Kč.