www.delibety.com
Italská rybí polévka „caciucco“
Talianska kuchyňa před více než 11 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- 2 kg
- 4 ks
- 8 lžíce
- 2 ks
- 4 stroužek
- 1 svazek
- 1 ks
- 1 ks
- 1 lžíce
- 200 ml
- 400 ml
- 400 g
- 2 ks
- 20 ks
- 4 plátek
- 1,5 svazek
- 1 ks
- 1/2 svazek Mořská ryba
- (nejlépe tři druhy)
- Krevety tygří
- Olivový olej
- Cibule
- Česnek
- Polévková zelenina
- Brambora
- (velká)
- Zeleninový fenykl
- Rajčatové pyré
- Bílé víno
- Rybí vývar
- Konzervovaná rajčata
- (loupaná)
- Červená paprika
- (malé)
- Mušle
- (slávky, srdcovky)
- Bílý chleba
- Bazalka
- Sůl
- Pepř
- Bobkový list
- Tymián
- Šafrán
- (několik nitek na dochucení)
Postup
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky uchovejte. Ve velkém hrnci rozehřejte 4 lžíce olivového oleje a osmažte na něm oloupanou a pokrájenou cibuli a česnek, očištěnou a pokrájenou polévkovou zeleninu, fenykl a bramboru. Přidejte odkrojky a kosti z ryb, skořápky a rajčatové pyré a krátce osmažte.
Přilijte víno a vývar, přidejte pokrájená rajčata a šťávu z konzervy, uveďte do varu, seberte pěnu, přidejte koření a povařte na mírném plameni asi 50 minut. Propasírujte přes cedník. V hrnci osmažte na 2 lžících oleje papriku nakrájenou na proužky a při mírné teplotě asi 10 minut poduste. Zalijte vývarem, svařte, vložte kousky ryb, mušle a krevety, osolte, opepřete a zlehka ještě 5 minut povařte. Chleba osmažte na zbylém oleji s rozpůleným stroužkem česneku a podávejte k polévce posypané sekanou bazalkou.