www.delibety.com
Grilovaná žebírka v marinádě jerk
Grilovačka před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 lžička kuliček nového koření
- 2x žebra ze selete nebo 2 kg běžných vepřových žebírek, rozkrájených na jednotlivé kosti
- drůbeží vývar
- 3 čerstvé červené chilli papričky, nasekané nadrobno
- 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 3cm kousek čerstvého zázvoru, nasekaný nadrobno
- šťáva ze 2 limet
- 6 snítek tymiánu, odrhnuté lístky
- malý svazek čerstvého koriandru, nasekaný
- 1 lžička mleté skořice
- 3 hřebíčky, rozdrcené v hmoždíři
- 2 lžičky nového koření v celku, rozdrcené v hmoždíři
- 3 lžíce tmavého třtinového cukru
- 4 lžíce arašídového oleje
- sůl
Postup
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 150 °C. Nasekejte zelené části jarních cibulek a dejte je do velkého pekáče spolu s novým kořením. Vložte žebírka a zalijte je vývarem tak, aby byla potopená. Přiklopte či zakryjte alobalem a 2 hodiny pečte. Pak sceďte, zbytky cibule a koření vyhoďte, vývar uchovejte.
2 Nasekejte bílé části cibulky a dejte ji s ostatními přísadami na marinádu do kuchyňského robotu. Přidejte 125 ml uschovaného vývaru, osolte a rozmixujte. Směsí potřete žebra a nechte 30 minut marinovat.
3 Grilujte dohněda nebo upečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30 minut. Máte-li žebírka v celku, nechte 10 minut odpočinout, než je rozkrájíte.