www.delibety.com
Caponata
Talianska kuchyňa před více než 11 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- 4 ks
- 2 ks
- 10 ks
- 4 ks
- 2 ks
- 2 lžíce
- 1 lžíce
- 1 lžíce
- 1/4 hrnek
- 1 ks Lilek
- středně velký
- Celer - řapíkatý
- (2 řapíky)
- Zelené olivy
- Cibule
- Rajčata
- zralá
- Kapary
- Cukr
- Červený vinný ocet
- Olivový olej
- Bazalka
- na dochucení
- Sůl
- na dochucení
- Pepř
- na dochucení
- Chilli papričky
- na dochucení (případně)
Postup
Neloupané lilky nakrájejte na plátky a nechte je 10 minut vymáčet ve slané vodě. Ta vytáhne případnou hořkost z plodů a namočené lilky také při smažení nenatahují tolik oleje. Lilky sceďte, osušte a osmažte ve větším množství olivového oleje.
Pokrájejte řapíky celeru, krátce je povařte ve slané vodě.
Olivy nechte vymáčet ve studené vodě.
Připravte si omáčku z cibule, rajčat a bazalky. (Nakrájenou cibuli osmažte na olivovém oleji, přidejte pokrájená rajčata, osolte, krátce poduste a vmíchejte nasekanou bazalku.)
Formu vymažte trochou oleje a promíchejte v ní kousky celeru s olivami a scezenými kapary. Přidejte omáčku, dochuťte octem a cukrem. Vložte plátky lilků a na velmi mírném plameni chvíli prohřívejte.
Caponatu nechte odležet a podávejte ji vlažnou, s čerstvým pečivem.