Hana Teršová
Řezy Černá růže
Dezerty před asi 11 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- těsto na roládky:
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru krystal
- 4 lžíce polohrubá mouka
- špetka soli
- tmavé těsto:
- 4 vejce
- 125g másla
- 120g cukru moučka
- špetka soli
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce strouhaných ořechů
- ½ prášku do pečiva
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce strouhánky
- Krém:
- 1 vanilkový pudink
- 400ml mléka
- 200g cukru moučka
- 250g másla
- cukr moučka na poprášení rolády
- 5 lžic marmelády
- čokoládová poleva
Postup
Nejprve upečeme roládky (plech 38x34cm):
Bílky vyšleháme se špetkou soli a cukrem do tuhého směhu, všleháme žloutky a vmícháme mouku. Na plech s pečicím papírem rozetřeme rovnoměrně těsto a upečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 10min. Hotový korpus přeneseme i s papírem na čistou utěrku, lehce pocukrujeme cukrem moučka a z obou stran proti sobě svineme po delší straně na 2 rolády. Zavinutou utěrku otočíme rolkami dolů, aby se neotvítaly a necháme vychladnout.
Studený plát rozbalíme, podélně rozřízneme na poloviny, potřeme marmeládou a pevně svineme na 2 dlouhé úzké roládky. Každou rozpůlíme, čímž dostaneme 4 malé tenké roládky.
Dalším krokem je příprava tmavého těsta (plech 34x24cm):
Máslo vyšleháme s cukrem, všleháme žloutky, přimícháme směs mouky,ořechů, prášku do pečiva, kakaa a strouhánky. Promícháme a zvolna vmícháme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli.
Plech vyložíme pečicím papírem, napříč poklademe v pravidelných rozestupech vedle sebe smotané roládky, do prostoru mezi nimi dáme tmavé těsto. Pečeme v předehřáté proubě na 180°C cca 30min, ke konci přikryjeme pečicím papírem, aby roládky moc netmavly. Špejlí zkusíme, zda je těsto propečené. Moučník necháme vychladnout, celý potřeme pudinkovomáslovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Necháme v lednici alespoň hodinu zuhnout.
Na krém svaříme mléko s rozmíchaným pudinkem na krém, necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se netvořil škraloup. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a všleháme vychladlý pudink.