Jaruna
Rychlá játrová paštika s rybízovou omáčkou
Předkrmy před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- játra
- 200
- gramů
- (vepřová nebo telecí)
- slanina
- 100
- gramů
- cibule
- 1
- kus
- (větší)
- víno červené
- 1
- decilitr
- smetana
- 3
- lžíce
- česnek
- 1
- stroužek
- kmín
- (mletý)
- pepř mletý
- sůl
- salát polníček
- (na ozdobení)
- rybíz
- (červený, na ozdobení)
- marmeláda
- 100
- gramů
- (rybízová)
- rybíz
- 50
- gramů
- (červený, čerstvý)
- víno červené
- (trochu)
- pepř bílý
- (mletý)
Postup
Nejprve připravíme omáčku. V misce rozmícháme rybízovou marmeládu s trochou červeného vína, přidáme kuličky rybízu, okořeníme bílým pepřem, dobře promícháme a uložíme v chladu.
Slaninu nakrájíme nadrobno a rozehřejeme v kastrolu. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opečeme. Pak přidáme nakrájená játra, prolisovaný česnek a trochu kmínu a pepře a vše krátce orestujeme. Přilijeme červené víno a dusíme pod pokličkou asi 15 minut doměkka. Vše necháme vychladnout a pak rozmixujeme se smetanou na hladkou hmotu, kterou osolíme.
Z takto připravené paštiky pomocí 2 lžic namočených ve studené vodě vykrojíme noky, které upravíme na talíře, doplníme je rybízovou omáčkou, ozdobíme lístky polníčku a kuličkami rybízu a podáváme s opečenými plátky toastového chleba nebo s bílým pečivem.