Lucie Navrátilová
Jogurt
Mlsání před asi 11 roky z kackazvykacka.blogspot.cz
Ingredience
- Na 7 jogurtů o hmotnosti cca 150 g budete tedy potřebovat:
- 1 l mléka
- 100 g jogurtu s živou jogurtovou kulturou
Postup
Mléko přivedete těsně pod bod varu a zchladíte na teplotu cca 40 - 42 stupňů. Nemáte-li cukrářský/kuchařský teploměr, vystačíte i s obyčejným, jen pozor, ať ho nedáte do příliš horkého mléka. Teplota je důležitá, příliš vysoká by mohla jogurtovou kulturu zahubit.
Jakmile má mléko kolem 40 stupňů, přimícháte jogurt. Pořádně metličkou, lžíce na rovnoměrné rozmíchání nestačí. Naplníte čisté skleničky (ty od jogurtu nebo od přesnídávky jsou ideální) a uzavřete. Já si to odvažuju právě na 150 g porce. Nechte si od okraje trošku místa, ale jogurt není kvásek, takže jeho objem se nijak dramaticky nezvětšuje.
A teď to přijde. Jogurtová kultura se namnoží a jogurt vytvoří, pokud budou skleničky asi tak 5 hodin v teplotě 35-40 stupňů. Když je venku vedro jako před 14 dny, stačí je dát vyvenčit na balkón. To už nás ale asi letos nečeká, takže můžete dát skleničky do trouby, pokud vám hřeje na tak málo, nebo jako já použít peřinu a termofor (vyhřívací pytlík). Směle prohlašuju, že s peřinou a termoforem vystačíte a ja škoda na to zapínat troubu. Já jednoduše nehotovým jogurtům ustelu, přidám pytlík s horkou vodou, který za 2,5 hod vyměním a za 5 hodin mám krásné husté a nekyselé jogurty. Hotové jogurty vydrží v ledničce klidně týden a víc se mi nikdy nepovedlo vyzkoušet.