Lucie Navrátilová
Domácí lučina
Mlsání před asi 11 roky z kackazvykacka.blogspot.cz
Ingredience
- Optimálního výsledku dosahuju při použití:
- 500 g bílého jogurtu s 3,5% tuku, používám domácí
- 400 g bílého jogurtu s 10% tuku, vyrábí kde kdo a dá se udělat i doma přidáním smetany do mléka
- 1 čerstvé šlehačky v krabičce - 330 ml
- 1 zarovnané čajové lžičky soli
Postup
Postup nemůže být snazší. Všechno pořádně smíchám a vliju do cedníku vyloženého plenkou/utěrkou/plátnem (prané bez aviváže!) postaveného v míse. Zakryté konci utěrky nebo třeba další utěrkou a nechám přes noc vykapat syrovátku. V závěrečné fázi, aby lučina byla opravdu hustá, dám navrch talíř a do talíře 2 kg závaží a dostanu tak ven opravdu všechnu přebytečnou tekutinu. A je to. Syrovátku používám buď místo vody do chleba nebo dávám štěněti Emilce, které ji miluje. Řekla bych, že je dobré takto připravenou lučinu tak do týdne spotřebovat.