Jaruna
Candát se špenátovými noky
Ryby před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- candát
- 4
- porce
- máslo
- 120
- gramů
- pepř
- (čerstvě mletý)
- sůl
- brambory
- 300
- gramů
- (moučné)
- špenát
- 1
- balení
- (čerstvý)
- mouka pšeničná polohrubá
- 110
- gramů
- žloutek
- 5
- kusů
- vejce
- 2
- kusy
- sýr Parmazán
- 60
- gramů
- škrob bramborový Solamyl
- 10
- gramů
- česnek
- 1
- stroužek
- máslo
- 80
- gramů
- žloutek
- 2
- kusy
- cibule
- 1
- kus
- víno bílé
- 1
- decilitr
- voda
- 5
- lžic
- olej
- 3
- lžíce
- ocet
- 2
- lžíce
- pažitka
- 1
- lžíce
- (nakrájená)
- estragon
- 3
- snítky
- (čerstvý)
- cukr
Postup
Nejdříve připravíme noky. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Špenátové listy podle potřeby zbavíme dlouhých stonků a listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme je, ihned zchladíme ve studené vodě, z listů opatrně vymačkáme vodu a nakrájíme je nahrubo. Uvařené brambory zchladíme, oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme do mísy. Přidáme k nim celá vejce, žloutky, mouku, solamyl, nastrouhaný parmazán, oloupaný a nastrouhaný stroužek česneku, osolíme a těsto lehce propracujeme. Přidáme nakrájený špenát, těsto opět opatrně propracujeme a necháme asi 10 minut odležet. Pak z těsta lžící vytvarujeme noky, opatrně je vkládáme do většího množství vrocí osolené vody a vaříme 10 minut.
Připravíme žloutkovou omáčku. Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a lžíci pažitky zalijeme 5 lžícemi vody, octem a vínem, přidáme cukr a podusíme 2 minuty bez pokličky. Žloutky rozšleháme se solí a pepřem, po kapkách vešleháme olej, pak rozehřáté máslo a nakonec cibulovou směs a nasekaný estragon.
Stejnoměrné porce candáta osolíme, opeříme a zprudka opečeme na másle kůží dolů (asi 5 - 6 minut). Pak je obrátíme, vypneme plamen a maso necháme dojít. Na talíře rozdělíme bramborové noky, položíme na ně porce candáta a přelijeme žloutkovou omáčkou.