Sfinga
Sachrův dort od Bohyně kuchyně
Moučníky před asi 11 roky z www.bohynekuchyne.cz
Ingredience
- 140 g změklého másla
- 140 g kvalitní čokolády, min. 60%
- 140 g cukru krupice
- 6 vajec
- 120 g polohrubé mouky
- špetka soli
- na meruňkovou glazuru
- 350 g meruňkové marmelády
- 3 lžíce rumu
- čokoládová poleva
- 220 ml vody
- 200 g cukru krupice
- 160 g kvalitní čokolády (60 % a více)
Postup
Připravíme si rozevírací dortovou formu, o průměru 26 cm. Tu si na bocích vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Z pečícího papíru si vystřihneme kruh, který bude o kousek větší než dno dortové formy. Formu rozevřeme, boky dáme bokem (haha) a pečící papír položíme na dno formy. Přiložíme boky a zavřeme. Forma je připravena k použití.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme máslo a důkladně promícháme. V robotu si ušleháme vejce s cukrem do pěny. Já šlehám v Cooking Chef od Kenwoodu a pěna je hotová za pár minut, naprosto úžasně nadýchaná. Vajíčkovou pěnu opatrně vlijeme do čokoládové směsi a d