Kristýna Žďárská
Hruškový koláč s ořechy a skořicovou drobenkou
Sladké dobroty před asi 11 roky z catalinapece.blogspot.cz
Ingredience
- Ingredience:
- 50g mandlové tyčinky
- Těsto:
- 200ml vlažné mléko
- 375g polohrubá mouka
- 4g sušené droždí (1/2 balíčku)
- 80g cukr krupice
- špetka soli
- 75g změklé máslo, pokrájené
- Náplň:
- 5 vajec
- 100g cukr krupice
- 150g mleté mandle
- 150g mleté vlašské ořechy
- 900g hrušky (oloupané, bez jadřince)
- Drobenka:
- 100g polohrubá mouka
- 100g cukr moučka
- 100g studené máslo, na malé kousíčky
- 1 lžička mletá skořice
Postup
Těsto: V míse smícháme všechny suché přísady včetně másl, přilijeme mléko a promícháme do hladkého těsta. Rukama ho pak hněteme asi 5-10 minut, až je pružné, hladké a jemné. Utvoříme z něj bochánek, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi na 30-60min kynout (až svůj objem zdvojnásobí). Pak těsto opět krátce prohněteme, vyválíme na velikost plechu (30x40cm) a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Vytáhneme okraje (aspoň 3cm - náplně je opravdu hodně).
Náplň: Hrušky nakrájíme na pláty silné asi 2 cm (zhruba na čtvrtky).Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny (cca 10 minut) a zlehka vmícháme oba druhy mletých ořechů.
Drobenka: Mouku, skořici, cukr a kousíčky studeného másla rychle hněteme konečky prstů, až se utvoří malé drobky a všechny přísady se spojí. Nehněte příliš dlouho, jinak máslo změkne a místo drobenky vznikne těsto.
Sestavení: Ořechovou náplň nalijeme na těsto, poklademe pláty hrušek. Koláč zakryjeme a necháme asi 10-15 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180C. Koláč posypeme rovnoměrně drobenkou, pak mandlovými tyčinkami, dáme do trouby a pečeme 10 minut. Teplotu snížíme na 160C a dopékáme ještě asi 35-45 minut dozlatova. Párátko zapíchnuté do středu koláče na sobě nesmí mít drobky, ale dáváme pozor i na to, abychom ho příliš nevysušili. Necháme vychladnout a podáváme.
Chcete-li, můžete místo obyčejného cukru použít do těsta i do náplně domácí vanilkový cukr. Já to tak dělám a koláč pak má naprosto báječnou vůni i "hlubší" chuť.
Pláty hrušek dávejte těsně vedle sebe, klidně i přes sebe. Vždycky použiju všech 900g a koláč pak chutná náramně.