Jan Marcanik
Domácí těstoviny, omáčka Putanesca
Těstoviny před asi 11 roky
Ingredience
- Těstoviny:
- Suroviny (4 porce): 200g semolinová mouka, 200g výběrová hladká mouka, 4 celá vejce, špetka soli, olivový olej, voda dle potřeby.
- Omáčka Putanesca:
- Suroviny (4 porce): 1 šalotka, 3 stroužky česneku, olivový olej, 2 chilli papričky, 200 g rajčat v plechu, 100 g černých oliv, 5 ančoviček, 30 g kapary, parmezán a čerstvá petržel na ozdobu.
Postup
Těstoviny:
Hladkou a semolinovou mouku promícháme, přidáme vejce, špetku soli, studenou vodu a trochu olivového oleje. Vypracujeme v hutné těsto. Poté těsto překryjeme potravinářskou fólií a dáme na asi půl hodiny odpočinout do lednice.
Těsto zpracováváme na strojku na těstoviny nebo pomocí válečku a nože. Vytvarované těstoviny lehce zasypeme moukou tak, aby se neslepily. Vaříme ve vroucí osolené vodě (na zkus - all dente).
Omáčka:
Šalotku a česnek nasekáme najemno a restujeme na olivovém oleji. Dle chuti můžeme přidat chilli papričky. Až je cibulka zlatavá, přidáme nasekaná rajčata a znovu restujeme. Pak přidáme nasekané olivy, ančovičky a kapary. Podáváme v hlubokém talířku, zdobíme petrželkou a hoblinami parmezánu.