Kristýna Žďárská
Jednoduchá boloňská omáčka bez masa
Těstoviny před asi 11 roky z leblogdepipi.blog.cz
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ cibule, najemno nakrájené
- 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- ½ čajové lžičky provensálské koření
- 1 balení uzeného tofu (200 g)
- konzerva krájených rajčat
- 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
- sůl
- čerstvá bazalka
- parmazán na posypání
Postup
V menším hrnci si rozehřejte olej a na mírném plameni pomalu opékejte cibulku, po pár minutách přidejte plátky česneku a provensálské koření. Mezitím si vidličkou rozmačkejte tofu (případně ho nastrouhejte na hrubém struhadle) a jakmile cibule zesklovatí, přidejte tofu do hrnce a pár minutek restujte, aby se všechny chutě vzájemně promísily.
Vlijte konzervu s rajčaty, přidejte protlak a podlijte asi 400ml vody, nebo zeleninového vývaru. Celou omáčku nechte v nezakrytém hrnci pobublávat redukovat minimálně 15 minut, ale čím déle, tím bude omáčka hustší. Do hotové omáčky přimíchejte natrhanou čerstvou bazalku.
Podávejte s uvařenými těstovinami, ozdobené bazalkou a hoblinami parmazánu.
Množství je pro dva strávníky.