www.delibety.com
Český chleba
Chlieb a iné pečivo před asi 11 roky z www.cuketka.cz
Ingredience
- 300 g žitného kvásku
- 300 g mouky (pšeničná hladká nebo pšenično-žitná chlebová)
- 170 ml vody (to je start, potřebné množství se může a bude lišit)
- 12 g soli (nešidit, jinak vám překyne těsto a chléb bude mdlý)
- kmín (od očka max. 5 g)
- extra mouka na posypání
- ošatka (oválná na 1 kg chléb z pedigu)
Postup
Do mísy prosejte 300 g mouky, přidejte sůl, kmín a promíchejte. Přidejte 300 g kvásku a 200 ml vody. Pokud máte robota, tak ho nechte hnětat hákem zhruba patnáct minut. S vařečkou je to šichta, ale jde to. Stačí když budete jednou rukou zabírat měchačkou jako pádlem k sobě a druhou postupně otáčet mísou za okraj. Nekonečných deset minut. Ladění další vodou a moukou povoleno.