Věra Koudelková
Minestrone
Polévky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g tyrolského špeku (uzeného masitého špeku), nakrájeného na kostičky
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 menší bulva fenyklu, nakrájená nadrobno
- 2 řapíky celeru, oloupané a nakrájené nadrobno
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- 2 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 400g konzerva sekaných rajčat
- 150 g těstovin orecchiette (ouška)
- 1/4 malé kapusty nebo svazek listů kadeřávku, na proužky
- 400g konzerva bílých fazolí cannellini, slitých a propláchnutých
- 90 g bazalkového pesta
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Příprava jídla
Rozpalte v hrnci se silným dnem olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékejte nakrájený špek. Přidejte česnek, mrkev, cibuli, fenykl, celer, bobkový list a tymián a dále opékejte, dokud zelenina nezačne chytat barvu; trvá to zhruba 7 minut. Vmíchejte protlak, přilijte vývar a rajčata a přiveďte k varu. Jakmile začne polévka vřít, vsypte těstoviny, zamíchejte a vařte na středním ohni 8–10 minut, aby byly těstoviny uvařené na skus. Ke konci přidejte nakrájenou kapustu a fazole a prohřívejte asi 1–2 minuty. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku rozlijte do talířů a doplňte pestem.
NĚCO NAVÍC
Podávejte s rozpečenými plátky bagety s mozzarellou nebo se strouhaným sýrem fontina či jiným tučným tvrdým sýrem, který se dobře roztéká. Sýrem můžete také polévku jen posypat a čerstvou bagetu k ní přikusovat.