Kristýna Žďárská
Kroupový pilaf s brusinkami
Zdravé recepty před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 střední mrkev, přepůlená
- 1 řapík celeru, přepůlený
- 1 cibule, oloupaná a přepůlená
- 300 g krup, velkých
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 g kapusty, nakrájené
- 2 stroužky česneku, drceného
- 1/4–1/2 lžičky drceného sušeného chilli
- 80 g sušených brusinek
- 40 g piniových semínek, opražených
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Příprava jídla
1 V kastrolu nebo hlubší pánvi rozehřejte lžíci oleje, vsypte mrkev, celer a půlku cibule; opékejte na středním plameni 5 minut dozlatova. Vmíchejte propláchnuté kroupy, osmahněte a zalijte vývarem. Přiklopte a vařte na mírném ohni 20–30 minut doměkka a dokud se vývar nevstřebá. Zeleninu pak vyjměte a vyhoďte.
2 Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm asi 5 minut zbylou, najemno pokrájenou cibuli. Přidejte kapustu a opékejte dalších 5 minut. Snižte plamen a vmíchejte česnek a chilli. Po 2 minutách přidejte uvařené kroupy a brusinky. Společně prohřejte a nakonec vmíchejte opražené piniové oříšky. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pilaf můžete připravit také z rýže nebo opečenou zeleninu a brusinky vmíchat do kuskusu.