Intrikan Holinka
Květáková kari polévka
Polévky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2x 400ml konzerva kokosového mléka nebo krému
- 750 ml zeleninového vývaru
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 5cm kousek čerstvého zázvoru, nasekaný
- 4 stonky citronové trávy (mívají ji asijští zelináři)
- 4 kafirové listy (koupíte v Marks & Spencer nebo v Sapě)
- 1–4 červené chilli papričky (podle chuti)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžičky kurkumy
- 1–2 lžičky krupicového cukru
- 900 g větších růžiček květáku
- 2 lžíce limetové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2–4 jarní cibulky, nakrájené na nitky
- hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Příprava jídla
1 Vlijte do hrnce vývar a kokosové mléko či krém. Přidejte česnek, zázvor, podrcené celé stonky citronové trávy, kafirové listy a celé chilli papričky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut a pak vývar s mlékem přeceďte a uchovejte stranou.
2 V hrnci rozpalte rostlinný i sezamový olej a zpěňte na nich cibuli. Přisypte kurkumu, cukr a asi 5 minut opékejte na velmi mírném ohni. Zkaramelizovanou cibuli odložte stranou. Vmíchejte růžičky květáku a opékejte dalších 3–5 minut lehce dozlatova.
3 Do hrnce s květákem přilijte svařený vývar s mlékem, limetovou šťávu a sójovou omáčku. Vařte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené jarní cibulkou, listy koriandru a odloženou zkaramelizovanou cibulí.