Jaruna
Tortilly s kukuřicí a špenátem
Mexico před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 12 velkých tortill
- 2 lžíce rostlinného oleje + na vytření pekáčku a potření alobalu
- 1 velká cibule, nakrájená
- 300 g mletého masa (směs)
- několik naložených feferonek, pokrájených
- 2 lžičky chilli koření
- 1 velká plechovka kukuřice
- 1 krabice sekaného mraženého špenátu, povoleného
- 300 ml zakysané smetany
- 200 g strouhaného sýra typu čedar
- ½ lžičky soli
- 180 ml mexické salsa verde (zelené omáčky) nebo avokádové guacamole
- hrst jemně nasekaného koriandru
Postup
Příprava jídla
1. Mřížku umístěte do spodní třetiny trouby a tu rozehřejte na 180 stupňů. Pekáček vymastěte, stejně jako jednu stranu alobalu na překrytí pekáče.
2. Olej rozehřejte v pánvi na středně silném plameni. Vsypte cibuli a smažte, až zesklovatí, asi čtyři minuty. Přidejte maso, dobře promíchejte a opékejte zhruba čtvrt hodiny. Během opékání do něj vmíchejte feferonky a chilli. Stáhněte z ohně a vmíchejte špenát, kukuřici, polovinu zakysané smetany i sýra a sůl.
3. Tortilly zabalte do vlhkého ubrousku, vložte do mikrovlnky a zahřívejte asi minutu na nejvyšší stupeň, až se placky prohřejí a půjdou snadno rolovat. Přikryjte je utěrkou, aby zůstaly teplé, a vždy, když jednu placku odeberete, ostatní opět přikryjte. Doprostřed každé tortilly navršte trochu náplně a placku stočte do kornoutku. Tortilly pokládejte těsně vedle sebe do pekáčku švem dolů, ale můžete z nich i vytvarovat ‚kytku‘, tedy klást je do formy nastojato. Těsně překryjte alobalem a pečte asi půl hodiny.
4. Omáčku a zbylou smetanu promíchejte, potřete placky a vše posypte zbylým sýrem a koriandrem. Nepřikryté vraťte do trouby a pečte deset minut, až se sýr rozteče a začne bublat. Ihned podávejte.