Pavla Pšurná
Rychlá červená polévka
polévky před asi 11 roky
Ingredience
- 1 menší cibule, nadrobno nakrájená
- 3 lžíce oleje
- 1 menší hrnek červené čočky
- cca 1 litr horkého zeleninového vývaru
- plechovka loupaných rajčat
- 1 červená paprika, nakrájená na malé kousky
- 1/2 lžičky provensálského koření
- sůl
- čerstvá hladkolistá petrželka na ozdobu
Postup
V silnostěnném hrnci rozehřejte olej a pomalu na něm usmažte cibulku. Jakmile začne zlátnout, přisypte červenou čočku a minutku dvě ji opékejte.
Zvyšte plamen a k čočce přilijte horký vývar a rajčata. Vařte asi deset minut a poté do polévky přihoďte kousky paprik (pár si jich můžete nechat na ozdobu), provensálské koření a sůl. Vařte dokud není paprika měkká a pak polévku odstavte ze sporáku.
Po mírném vychlazení můžete polévku buď propasírovat (máte-li trpělivost), nebo ponorným mixérem rozmixovat část polévky (máte-li rádi v polévce kousky), nebo celou (máte-li rádi krémové konzistence). Polévku na talíři ozdobte odloženými kousky papriky a čerstvou petrželkou.
Množství vychází na čtyři strávníky.
http://leblogdepipi.blog.cz/1302/rychla-cervena-polevka